Programma

Ontvangst en registratie 08:45 uur

Wij heten u welkom op het LowCode-NoCode congres

Expertsessie 09:30 uur

De reis naar Citizen Beach

Bouwe is schrijver van ‘De wereld van UDI’, wereldwijd de eerste echte atlas van de cloud. Doel van deze atlas is om te dienen als een eenvoudige en leuke leidraad voor digitale transformatie. Tijdens deze presentatie leidt Bouwe u rond in deze wereld en legt uit welke continenten er zijn en hoe deze zijn opgebouwd. Hierna zoomt hij in op een van de 3 continenten: Development Island, een bestemming waar je naartoe gaat als je een applicatie ontwikkelen. De 3 regio’s van development Island worden nader bekeken: traditional mountains met de traditionele manier van ontwikkelen, halfway valley voor low coding en citizen beach voor de no-coding manier van applicatie ontwikkeling.

Expertsessie 10:00 uur

SOFTWARE REVOLUTIE: Wat betekent dit voor u?

De softwarebranche introduceert regelmatig nieuwe buzzwoorden en de nieuwste is low-code. Waar komt dit vandaan, wat is het en vooral wat heeft u er aan? Waar staat de software-industrie vandaag de dag? De software-industrie denkt vaak dat ze heel volwassen en hightech is, maar is dat wel zo? Wat zijn eigenlijk volwassen hightech industrieën? Voorbeelden zijn de vliegtuigindustrie, auto-industrie of het bouwen van een wolkenkrabber of een grote brug. Allemaal eindproducten die zeer complex zijn, maar tegelijkertijd erg betrouwbaar. Waarom is software dat dan niet?

Interactieve sessie 10:25 uur

Interactieve sessie

Ochtendpauze 10:55 uur

Ochtendpauze met 1-op-1 gesprekken

Expertsessie 11:35 uur

Low code vanuit 5 invalshoeken

Je kunt op verschillende manieren voordeel behalen met low code. In deze sessie deelt bas zijn ervaringen op basis van échte klantcases:

  • Nieuwe producten & diensten waarbij je gebruik maakt van de nieuwste technieken
  • Je klanttevredenheid verbeteren en zorgen voor een naadloze ketenintegratie
  • Workflow gericht gaan werken over afdelingen heen waardoor je processen soepeler gaan lopen.
  • Je ‘schaduw IT’ of maatwerk applicaties vervangen door professionele applicaties of een op Microservices architectuur gebaseerde omgeving
  • Flexibiliteit in je IT landschap creëren én je datakwaliteit verhogen door de juiste integratie strategie

 

Live Demo 11:35 uur

Create an application in 50 min. without any coding! You will be impressed - 100% guaranteed

We are creating live an invoices application to get an impression how low code is working.

We show all aspects of a low code platform. This includes user interface design, data modelling, business logic and reporting. Target groups are IT-affine business departments, Citizen developers and decision makers to get an impression of Low Code in action.

Praktijkcase 12:00 uur

Een kijkje in het Citizen development binnen Actief Werkt! Uitzendbureau

In deze sessie laat Theo zien hoe Actief Werkt! om gaat met Citizen Development. Daarbij behandelt hij de volgende onderwerpen:

  • Waarom Low-Code
  • Hoe past dit in ons applicatie landschap
  • Hoe borgen we kwaliteit en borging voor de toekomst
  • Wat doen we er allemaal mee
Expertsessie 12:30 uur

Biedt iedereen de mogelijkheid te innoveren met business applicaties

De manier waarop we applicaties bouwen en aanpassen is fundamenteel aan het veranderen. Dankzij het Microsoft PowerPlatform kun je nu applicaties maken, processen automatiseren, verbinden met jouw bestaande data en deze visualiseren zonder daarvoor één regel te programmeren. In de deze sessie laat Niels je zien wat de toekomst voor high-productivity app ontwikkeling inhoudt, hoe je zelf aan de slag kunt en krijg een goed beeld van de mogelijkheden van het platform en de real-life applicaties.

Lunchpauze 13:00 uur

Lunchpauze met 1-op-1 gesprekken

Praktijkcase 14:10 uur

5 jaar ervaring Low code, wat zijn de take aways

Eind 2014 de eerste stappen genomen met een Low Code Platform. Nu zijn we bijna 5 jaar verder en heeft het platform zijn plaats verdiend binnen onze organisatie. Binnen CZ hebben we veel legacy systemen en maken we gebruik van veel verschillende platformen. Hoe plaats je daar een low code platform tussen? Waar zetten wij het in en wat zijn de lessen die we geleerd hebben.

Live Demo 14:10 uur

Hoe snel kun je een applicatie maken? Razendsnel. Zullen wij samen een applicatie bouwen, zonder te programmeren?

In iedere organisatie zijn bedrijfsprocessen van toepassing, heeft u ook van die processen die u nu invult met bijvoorbeeld, ShadowIT (Excel of anders), Legacy systemen, Zelf gedownloade oplossingen, of heeft u geen toepassing hiervoor beschikbaar? Moet u oplossing koppelen met bestaande applicaties doormiddel van API? Tijdens deze sessie gaan wij gezamenlijk van scratch af aan een real-time applicatie bouwen, die u aan het einde van de sessie beschikbaar heeft op uw mobiele telefoon.

Praktijkcase 14:35 uur

Waarom de gemeente Rotterdam aan de slag is gegaan met low code

In deze presentatie vertelt Leon over de strategische overweging van de gemeente Rotterdam om low code te omarmen. Hij presenteert ‘lessons learned’ opgedaan in de eerste twee jaar. Dit doet hij aan de hand van de 4 P’s; Portfolio, People, Platform, Proces. En de 3 plateau’s van implementeren; Start, Structure en Scale.

Expertsessie 15:05 uur

Low-code-platformen: hoe maak je de belofte waar?

Prachtig low-code-gereedschap is -helaas- geen garantie voor ‘building applications 10 times faster’, zoals door diverse platformleveranciers geclaimd wordt. In deze key-note gaat Klaas-Jan in op hoe je de belofte wèl waar kunt maken door de factoren mens, ontwikkelproces, organisatie & besturing optimaal in te richten. Want aan de techniek ligt het niet meer.

Middagpauze 15:35 uur

Middagpauze met 1-op-1 gesprekken

Praktijkcase 16:15 uur

“Hoe kunnen we sneller experimenteren en nieuwe proposities voor onze leden testen, tegen lage kosten en met hoge mate van flexibiliteit?”

Dat was de vraag die uiteindelijk tot de inzet van een no-code platform binnen het innovatieteam van Univé heeft geleid. In deze presentatie neemt Bas je mee in de trektocht van een klein experiment naar een volwaardig bedrijfsonderdeel binnen de coöperatie Univé. Wat begon als middel om de toegevoegde waarde van een experimenteer platform te bewijzen, door het bouwen van een backend voor een nieuwe pilot en wat uiteindelijk uitgroeide tot een heel nieuw bedrijfsonderdeel rondom het aanbieden van diensten aan de klanten van Univé. Bijzonder aan deze case is met name dat de introductie van Betty Blocks is geïnitieerd vanuit een business behoefte en niet zozeer een IT gedreven keuze is geweest.

Bas gaat in op de aanpak die vanuit het innovatie lab gehanteerd wordt. Natuurlijk horen we wat ging er goed tijdens het traject, tegen welke muren werd er aan gelopen en welke learnings er zijn opgedaan. Hij verteld over het belang van een multidisciplinair team en het samenwerken met een implementatiepartner. Waarom snelheid en flexibiliteit zo van essentieel zijn, voor innovatie, maar juist ook voor je bestaande business en welke mindset daarmee gepaard gaat.

Aangeboden door business partner: Ilionx

Expertsessie 16:40 uur

Low-code: springplank of reddingsboei?

Het succes van low-code softwareontwikkeling lijkt niet te stuiten ook al hoor je in de markt nog steeds verschillende geluiden. Voor de business is low-code vaak een gebruiksvriendelijke, visuele ontwikkelomgeving die de product backlog in beweging krijgt ook al is het programmeer talent schaars. De blik van ontwikkelaars op het low-code fenomeen is af en toe verfrissend anders. Zij zien low-code nogal eens als een blackbox met ‘hidden’ code, waarin het incapabele citizen developers alleen lukt om wegwerpsoftware in elkaar te klikken.

Beide zienswijzen hebben nuancering nodig nu organisaties succesvol bedrijfs kritische applicaties ontwikkeld hebben met low-code. Dat is tegelijkertijd aanleiding om governance van low-code serieus te nemen. TCO en technical debt moeten de juiste aandacht krijgen om deze applicaties beheersbaar te houden op de langere termijn. Is low-code een nieuwe vorm van maatwerk, dat na verloop van tijd duur en inflexibel wordt of kan het ook echt een springplank zijn voor een nieuwe toekomst?

Afsluiting 17:05 uur

Afsluiting door de dagvoorzitter

Netwerkborrel 17:15 uur

Informele netwerkborrel